21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Lososová polévka

Název Množství a jednotka
losos bez kůže 350 g
malá cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
masový vývar 500 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme zeleninu a osmahneme dozlatova. Zalijeme bílým vínem, necháme povařit aspoň 2 minutky, dolijeme vývarem (rybím, zeleninovým nebo i kuřecím), osolíme a vaříme doměkka. Mezitím dáme do druhého hrnce lososa bez kůže, zalijeme studenou vodou tak, aby byl losos ponořený a voda sahala cca 2 cm nad něj, přidáme kuličky pepře, osolíme a vaříme 15 - 20 minut. Měkkého lososa vyjmeme, část oddělíme a natrháme na kousky a odložíme stranou, ty dáme pak do hotové polévky. Z rybího vývaru vytáhneme kuličky pepře, vrátíme do něj část uvařeného lososa a rozmixujeme ponorným mixérem. Obsah přelijeme do zeleninového základu, přidáme snítku tymiánu, párkrát strouhneme muškátový oříšek, přidáme špetku šafránu a společně chvíli povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme a opepříme. Do hotové polévky vložíme odložené kousky lososa a polévku podáváme s nasekanou petrželkou, případně s krutonky nebo opečenou bagetkou.

Tip:
Na polévku můžeme použít i hlavy a odřezky z lososa (nebo i jiné ryby), dostanou se např. v Glóbusu.


 


RECEPTY

Zapečený lilek s hlívou ústřičnou

Postup: Nejdříve si připravíme kuskus, mezitím, co bude odpočívat, si nachystáme... zobrazit recept

RECEPTY

Oříšková "pekáčovka"

Postup: Všechny suroviny dáme do mísy, smícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený sýr

Postup: Centimetrové plátky sýra obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance.... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolový guláš starého rančera

Postup: Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky a orestujeme na hlubší pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Včelí úlky

Postup: V míse si vypracujeme těsto z mletých piškotů, změklého másla, cukru, kakaa,... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

PENZIONY

U Strakatého koně

Penzion je díky své poloze na samotě u lesa ideálním místem jak pro rodinnou...